Tą zapiekankę polubią Ci , którzy przepadają za plackami ziemniaczanymi, bowiem ma taki smak chociaż w swoim składzie oprócz ziemniaków najwięcej zawiera cukinii. Polecam jeść troszeczkę przestygniętą, bo łatwiej się kroi na dowolne części. Jeżeli nie możesz się doczekać jeszcze gorącej , takiej prosto z pieca, to proponuję nabierać dużą łyżką lub obkroić wokół formy i podważyć szerokim nożem- łatwiej wyciągniesz. Wybornie smakuje polana sosem tzatziki, czosnkowym lub ostrym ketchupem. Polecam!
- Składniki na zapiekankę:
- 1 kg młodej cukinii
- 3-4 ziemniaki ok. 300g
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 4 jajka
- 200 g tartego sera żółtego
- 3/4 szkl. bułki tartej
- 1/4 szkl. oleju
- przyprawy: majeranek,oregano,tymianek
- sól i pieprz do smaku
- pęczek zielonego koperku lub natka pietruszki
- Składniki na sos tzatziki:
- 200 g jogurtu greckiego gęstego
- 1 ogórek gruntowy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- zielony koperek lub natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie zapiekanki:
Młodą cukinię umyć, odkroić jej końce i całą wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Przełożyć na sito , troszeczkę posolić. Kiedy odpłynie nadmiar soku przełożyć do dużej miski. Ziemniaki obrać i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Też przełożyć na sito i dobrze odciśnięte z nadmiaru soku dodać do cukinii.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i dodać do miski z masą. do tego dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę. Potem rozbełtane jajka, bułkę tartą, przyprawy,tarty żółty ser , drobno posiekany zielony koperek lub natkę pietruszki , sól ( 1 łyżeczkę) i pieprz ok( 1/3 łyżeczki). Dobrze wszystko wymieszać i przełożyć do wytłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki( 20 x 30 cm)lub do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i piec na środkowej półce góra-dół ok. 1 godz. Potem zmniejszyć temp. do 180 stopni C i piec 20 minut do uzyskania złotego koloru. Jeżeli piekarnik za mocno przypieka, to zmniejszyć temp. zapiekania.
Wykonanie domowego sosu tzatziki:
Surowy ogórek obrać ze skórki, przetrzeć przez tarkę z grubymi oczkami lub drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Koperek lub natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystko wymieszać z jogurtem,wlać oliwę , na końcu dodać do smaku sól i pieprz.
Tak przygotowanym sosem polewamy porcję zapiekanki. Podana ilość zapiekanki wystarczy dla 6 osób. Smacznego!