Zapiekanka z udkiem indyczym w warzywach
Zapiekanka jest trochę pracochłonna, robiłam ją w 2 dniach. Na wieczór ugotowałam w bulionie udka i zrobiłam do niego sos, a na drugi dzień umieściłam wszystko w naczyniu żaroodpornym i zapiekłam. A efekt, kto zrobi to zawoła: proszę o dokładkę! Polecam!
- Składniki:
- 1 udko z indyka ok. 1/2 kg albo więcej
- 1 włoszczyzna (3 marchwie, 1 korzeń pietruszki, mały seler – korzeń, 1/2 pora)
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki masła klarowanego, a jak nie masz to zwykłego 3 łyżki
- 250 ml kwaśnej śmietany 18 lub 30%
- 100 g zielonego mrożonego groszku lub z puszki ale odsączonego z zalewy
- kromki ok. 1 cm grubości bagietki
- 2 jajka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz świeżo mielony do smaku
- płatki chili lub w proszku, a jak nie masz to szczypta ostrej papryki w proszku
- 2 -3 łyżek mąki
- 50 dag tartego żółtego sera
- koperek zielony (ja miałam mrożony)
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę i w niej ugotować obraną włoszczyznę, ziemniaki dodając do tego 1 łyżkę soli. Udka z indyka umyć i dodać do gotującego się wywaru warzywnego (wywar wykorzystać do zrobienia zupy np. z zielonego groszku – Przepis na zupę z zielonego groszku). Z wywaru łyżką cedzakową wyjąć: miękkie udka, ziemniaki i marchew. Wszystko to pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuścić masło dodać do niego mąkę i zasmażyć. Wlać do tego ok. 8 łyżek gorącego wywaru mięsno-warzywnego, włożyć liście laurowe, ziele angielskie, dosmaczyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszać i gotować. Ma wyjść biały sos, do którego na końcu wlewamy śmietanę i drobno pokrojony zielony koperek. Do całości dołożyć pokrojone udka, marchew, ziemniaki, groszek zielony. Wymieszać i wyłączyć.
Do żaroodpornego naczynia wlać zawartość patelni. Kromki bagietki umoczyć w rozmąconych jajkach z dodatkiem: soli, chili lub ostrej papryki i pieprzu. Kłaść je na całej powierzchni wylanego sosu, jedną obok drugiej. Całość przykrywamy tartym żółtym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C ok. 15 minut. Smacznego!