Naleśniki dla zapracowanych lub spóźnialskich, którym się zrobiło naleśniki, ale z uwagi na ich nieobecność należy im się je zasmażyć i przy okazji podgrzać na rozpuszczonym masełku. z podanych składników wychodzi 6 puchatych dużych na całą patelnię naleśników. Polecam!
- Składniki na ciasto:
 - 2 szkl. mąki pszennej
 - 1 szkl. mleka zimnego
 - 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
 - 4 jaja ( 1 żółtko odłożyć do farszu)
 - 2 łyżki cukru
 - Składniki na farsz:
 - 1 kostka twarogu półtłustego ok.200 g
 - 1 żółtko już odłożone ze skł. na ciasto
 - 1 łyżka miękkiego masła + 1 łyżka masła do podsmażenia
 - cukier kryształ do smaku
 - 1 cukier waniliowy
 - 50 g rodzynek wcześniej przelanych wrzątkiem i odcedzonych na sicie
 
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami. Jaja rozbełtać widelcem i połączyć z mąką, mlekiem i wodą mineralną za pomocą trzepaczki tak by nie było grudek. Odstawić na pół godziny.
Wykonanie farszu:
Składniki farszu wymieszać ze sobą,  na końcu dodając rodzynki.
Na lekko posmarowanej olejem rozgrzanej patelni smażyć obustronnie naleśniki. Nakładać na nie farsz i zwijać dowolnie.
Zapracowanym albo spóźnialskim rozpuścić na patelni masełko i na nim podgrzać jednocześnie rumieniąc naleśniki. Smacznego!

	

