Macie ochotę na mięciutkie, rozpływające się w ustach żeberka w sosie mięsnym. Oto przepis:
- Składniki:
 - 1-2 kg żeberek wieprzowych
 - 1 cebula duża
 - 2 liście laurowe
 - 3 kulki ziela angielskiego
 - 1 łyżka majeranku
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Żeberka ponacinać tak by co najmniej 2 kości były w 1 części. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej i przesmażyć na niej na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć je do większego garnka a na olej po smażeniu mięsa wsypać cebulę i ją zeszklić. Przełożyć ją do mięsa. Na patelnię wlać 1 szkl. wody i ją zagotować. Zawartość patelni wlać do garnka z mięsem i cebulą zeskrobując jej zawartość. Do garnka dodać liście laurowe i ziele angielskie. Nad mięsem ok. 1 cm powinno być wody (jeżeli nie ma to trzeba ją dolać). Zawartość garnka należy zagotować a potem skręcić na mały ogień i dusić pod przykryciem ok. 2 godziny ( do miękkości mięsa). Kiedy mięso będzie miękkie, w kubku należy rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody i paru łyżkach gotującego się sosu. Wyciągnąć żeberka a zawartość kubka wlać na gotujący się sos i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zredukowania jego objętości tak, by sos był gęsty i klarowny. Na końcu dosmaczyć go solą, pieprzem i roztartym w ręku majerankiem. Smacznego!

	

