Ziemniaki po żydowsku

Ziemniaki po żydowsku

Ziemniaki po żydowsku ojca Grande

Lubisz eksperymentować w kuchni – polecam ugotować dzisiaj ziemniaki zupełnie inaczej niż to robią polskie gospodynie. Spróbuj zrobić je tak jak to polecał nam ojciec Grande, znany ze swoich przepisów na zdrowe i długie życie.

 

  • Składniki:
  • ziemniaki tyle sztuk ile zjedzą członkowie rodziny w jednym posiłku
  • cebule surowe – tyle sztuk ile osób będzie jeść ten obiad
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka soli
  • szczypta kminku
  • 1 łyżka masła

 

Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i cieniuteńko obrać. Obierki powinny być nieomal, że przezroczyste, bo pod skórką mamy najwięcej witamin. Kroimy je na ćwiartki i wkładamy do dużego garnka (ziemniaki muszą zajmować tylko połowę garnka, bo z parą ucieka witaminą B1 i C). Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem (zetnie się wówczas skrobia i nie przepuści do wody swoich drogocennych składników), na dużym ogniu.

 

Ziemniaki robią się miękkie, wówczas dodajemy do nich obraną surową cebulę, 1 łyżkę masła i wlewamy 1 szklankę surowego mleka oraz szczyptę kminku i 1 łyżkę soli. Gotujemy jeszcze chwileczkę wszystko pod przykryciem. Wyłączamy i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy ziemniaki na talerze i posypujemy je zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Wywar zachowujemy, możemy go popijać jako kompot lub może stanowić bazę do zrobienia zup. Polecam, smacznie i zdrowo a jakże inaczej gotowane ziemniaki niż sposobem tradycyjnie polskim.

 

Smacznego

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx