Ziemniaki po żydowsku ojca Grande
Lubisz eksperymentować w kuchni – polecam ugotować dzisiaj ziemniaki zupełnie inaczej niż to robią polskie gospodynie. Spróbuj zrobić je tak jak to polecał nam ojciec Grande, znany ze swoich przepisów na zdrowe i długie życie.
- Składniki:
- ziemniaki tyle sztuk ile zjedzą członkowie rodziny w jednym posiłku
- cebule surowe – tyle sztuk ile osób będzie jeść ten obiad
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka soli
- szczypta kminku
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i cieniuteńko obrać. Obierki powinny być nieomal, że przezroczyste, bo pod skórką mamy najwięcej witamin. Kroimy je na ćwiartki i wkładamy do dużego garnka (ziemniaki muszą zajmować tylko połowę garnka, bo z parą ucieka witaminą B1 i C). Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem (zetnie się wówczas skrobia i nie przepuści do wody swoich drogocennych składników), na dużym ogniu.
Ziemniaki robią się miękkie, wówczas dodajemy do nich obraną surową cebulę, 1 łyżkę masła i wlewamy 1 szklankę surowego mleka oraz szczyptę kminku i 1 łyżkę soli. Gotujemy jeszcze chwileczkę wszystko pod przykryciem. Wyłączamy i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy ziemniaki na talerze i posypujemy je zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Wywar zachowujemy, możemy go popijać jako kompot lub może stanowić bazę do zrobienia zup. Polecam, smacznie i zdrowo a jakże inaczej gotowane ziemniaki niż sposobem tradycyjnie polskim.
Smacznego