Zimowa zupa o smaku lata

Tak nazwałam tą zupę, ponieważ ma w składzie warzywa pachnące latem. Polecam na zimne, wietrzne i deszczowe dni. Zupa rozgrzewa jest pełna chrupiących warzyw i do tego smaczna i zdrowa.

  • Składniki:
  • 1 włoszczyzna
  • 1 porcja rosołowa
  • 1 garść kaszy gryczanej palonej
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka słodka spiczasta podłużna ( moja była 15 cm)
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy:
  • suszony lubczyk
  • suszony granulowany czosnek
  • kilka listków bazylii z doniczki
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • szczypta przyprawy kebab-gyros
  • 1 mała śmietana 30%
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Porcję rosołową umyć , włożyć do garnka i zalać wodą . Dodać 1 łyżkę soli, liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu , od czasu do czasu zbierać szumy( pianę). Obrać włoszczyznę, pokroić i dodać do zupy. Obrać paprykę, cukinię i umyć gałązki selera naciowego, wszystko drobno pokroić i dodać do zupy. Obrać ziemniaki, zetrzeć je na tarce i dodać do zupy wraz z garścią przepłukanej na sicie kaszy gryczanej. Tarte ziemniaki fajnie Wam zagęszczą zupę i nie trzeba do niej wsypywać mąki. Gotować wszystko do miękkości. Wyjąć porcję rosołową, oddzielić mięso od kości i s powrotem włożyć mięso do zupy. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Zahartować gorącą zupą śmietanę i wlać do całości. Chwilę gotować i gotowe. Posypać drobno pokrojonymi listkami bazylii. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx