Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe z ziemniakami posypanymi koperkiem, fasolką szparagową, gotowaną marchwią

 

Danie znane z kuchni śląskiej. Zrazy wołowe zawsze znajdą się na świątecznym, niedzielnym obiedzie, zawsze wtedy, gdy kupisz zrazówkę wołową. Kruche roladki w mięsnym sosie to uczta dla podniebienia.

 

 

  • Składniki:
  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • musztarda sarepska
  • 2-3 ogórków kiszonych
  • 10 dag boczku wędzonego w plastrach
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • mąka pszenna
  • bulion warzywny
    Dodatkowo:
  • ziemniaki – 2 szt na osobę
  • fasolka szparagowa konserwowa
  • 2 marchwie
  • koperek
  • bułka tarta
  • masło klarowane

 

Wykonanie:

Mięso wołowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1 cm płaty i lekko rozbić przez folię. Każdy płat posolić i posypać pieprzem, posmarować musztardą. Na to nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek cebuli i ogórka kiszonego. Zawinąć w roladkę. Każdą obtoczyć w mące pszennej nadmiar jej strzepując. Roladki obsmażyć z każdej strony na rumiano na roztopionym maśle klarowanym i przełożyć do brytfanny, tak by miejsce zawinięcia znajdowało się na spodzie. Całość podlać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok. godzinę.
Osobno ugotować ziemniaki i marchew w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową odsączyć z zalewy (ja miałam własną konserwową). Przełożyć na talerze i polać zarumienioną bułką tartą na maśle klarowanym. Odlać miękkie ziemniaki, odparować je na ogniu, przełożyć na talerze i posypać koperkiem zielonym. Do tego dołożyć zrazy i polać całość powstałym sosem z pieczenia.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx