Zupa brukwiowa

Zupa brukwiowa

 

Zupa brukwiowa jest bardzo smaczna, pięknie złocista i zdrowa. Rozgrzewa i syci. Polecam w okresie jesienno- zimowym i wczesno wiosennym.

 

  • Składniki:
  • 2 średnie brukwie
  • 3-4 marchwi
  • ćwiartka selera
  • 1-2 korzeni pietruszki
  • kawałek pora
  • mięso (jakie macie w lodówce i ilość w zależności od potrzeb i ilości stołowników)
  • 2 ziemniaki
  • śmietanka 30% mały kubek
  • szczypta lubczyku i chili
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Do 3 l garnka wlewam wodę dodaję łyżkę soli i wkładam umyte mięso. Gotuję do miękkości. Tymczasem obieram warzywa i za pomocą robota trę je na tarce o grubych oczkach.. Wkładam do gotującego wywaru mięsnego. Gdy już wszystko jest miękkie dokładam zioła i przyprawy. Dolewam śmietankę wymieszaną z  kilkoma łyżkami gorącej zupy. Na końcu zupę zakwaszam sokiem z cytryny. Gotową nalewam na talerze i dekoruję lubczykiem ( miałam suszony). Smacznego !

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx