Zupa brukwiowa
Zupa brukwiowa jest bardzo smaczna, pięknie złocista i zdrowa. Rozgrzewa i syci. Polecam w okresie jesienno- zimowym i wczesno wiosennym.
- Składniki:
- 2 średnie brukwie
- 3-4 marchwi
- ćwiartka selera
- 1-2 korzeni pietruszki
- kawałek pora
- mięso (jakie macie w lodówce i ilość w zależności od potrzeb i ilości stołowników)
- 2 ziemniaki
- śmietanka 30% mały kubek
- szczypta lubczyku i chili
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Do 3 l garnka wlewam wodę dodaję łyżkę soli i wkładam umyte mięso. Gotuję do miękkości. Tymczasem obieram warzywa i za pomocą robota trę je na tarce o grubych oczkach.. Wkładam do gotującego wywaru mięsnego. Gdy już wszystko jest miękkie dokładam zioła i przyprawy. Dolewam śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Na końcu zupę zakwaszam sokiem z cytryny. Gotową nalewam na talerze i dekoruję lubczykiem ( miałam suszony). Smacznego !