Michel Moran to znany francuski restaurator i mistrz kuchni pochodzenia hiszpańskiego, którego na pewno kojarzycie sobie z programu telewizji TVN,, MasterChef”.Pochwalił się na internecie, że jego ulubioną zupą z dzieciństwa była zupa, którą gotowała jego mama o nazwie,, Cocido”. A, że ja jestem ciekawa różnych smaków postanowiłam ją zrobić. Od siebie dodałam do niej tylko śmietankę 30% rozmieszaną z łyżeczką mąki, aby zupa wyszła bardziej gęsta i zawiesista i posypałam ją sporą garścią drobno pokrojonej natki pietruszki. Niebo w giębie. Zróbcie i posmakujcie smaków świata. Polecam!
- Składniki:
- 300g cieciorki
- 4 ziemniaki
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g boczku surowego
- 150g wieprzowiny
- 150 g pręgi wołowej
- 2 skrzydełka kurczaka ( ja dałam pałki)
- sól
- natka zielonej pietruszki*
- mała śmietana 30%*
- 1 łyżeczka mąki pszennej*
- * to składniki dodane dodatkowo prze ze mnie
Wykonanie:
Mięso po umyciu i oczyszczeniu pokroić i gotować w wodzie na małym ogniu ok. 1,5 godz. Co jakiś czas zbierać należy szumowiny. Po tym czasie dodać cieciorkę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową z obciętymi końcówkami. gotować do miękkości warzyw. Wyjąć kości z mięsem, odkroić je od nich i powtórnie włożyć do zupy. Posolić i wg mistrza zupa jest gotowa. Ja dodatkowo ją zagęściłam śmietanką rozmieszaną z mąką i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Smacznego!