Zupa fasolowa

Zupa fasolowa
Fasola jest bardzo zdrowa i dlatego od czasu do czasu robię z niej zupę. Jest bardzo treściwa i może być daniem obiadowym tzw. jednogarnkowym.
- Składniki:
- pół kg dowolnego mięsa (ja dałam wołowinę)
- pół kg fasoli dużej Jaś
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 seler korzeń, 2 pietruszki korzeń, część pora)
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- masło klarowane
- przyprawy: majeranek, kminek, cząber, rzeżucha, natka selera i pietruszki, vegeta domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
Wykonanie:
Fasolę umyć i na noc zalać wodą tak by woda ją całkowicie pokryła.
Na drugi dzień umyć ,oczyścić sztukę mięsa, włożyć do dużego garnka. Dodać fasolę z wodą, w której się moczyła. Jeżeli wody za mało to dolać. Obrać włoszczyznę i pokroić na dowolne części. Por drobno w paseczki. Wszystko zagotować do miękkości mięsa i warzyw. Osobno na patelni rozpuścić dowolną ilość masła klarowanego i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Posypać ją mąką. Robić zasmażkę. Wlać do niej 1-2 chochli z gotującej się zupy, podgotować i całość wlać do gotującej się zupy. Chwilę jeszcze gotować. Na końcu dodać sól, pieprz i wymienione przyprawy oraz natkę selera i pietruszki. Zamieszać, wyłączyć. Wlewać na talerze. Ja przed podaniem posypałam zupę zdrową wykiełkowaną rzeżuchą.
Smacznego 🙂