Przeglądałam przepisy zup w Internecie i zainspirował mnie przepis na zupę gyros. A, że lubię wszystko robić pod smak rodzinki, troszeczkę przepis zmodyfikowałam i ulepszyłam ,, po mojemu”. Wyszła ostra zupka coś między pomidorowo- paprykową a meksykańską. Jeżeli chcesz jej posmakować, skorzystaj z moje4go pomysłu. Polecam!
- Składniki;
- 1 pierś pojedyncza z kurczaka lub kawałek mięsa jaki masz w lodówce
- włoszczyzna
- koncentrat pomidorowy mały słoiczek
- 1 łyżka mąki pszennej
- mały kubeczek śmietany 30% lub 18%
- 1 puszka kukurydzy konserwowanej
- garść pieczarek
- 3 papryki czerwone
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku( ja lubię dużo)
- olej do smażenia
- 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
- sól i pieprz do smaku
- szczypta płatków chili lub pół łyżeczki w proszku
- 1 torebka dowolnej kaszy ( ja dałam gryczaną), może być ryż
- natka zielonej pietruszki lub szczypta suszonego lubczyku
Wykonanie:
Obrać włoszczyznę ,pokroić na drobno i wrzucić do garnka. Dołożyć umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka. Zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli i gotować do miękkości warzyw i mięsa. Tymczasem obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Umyć i wydrążyć z gniazd nasiennych papryki i pokroić je w małe paseczki lub kosteczkę. Dołożyć do cebuli z czosnkiem i chwilę przesmażyć. Pieczarki umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , pokroić na drobno i dodać na patelnię do cebuli, czosnku i papryki. Smażyć wszystko razem, a potem przełożyć zawartość patelni do gotującej się zupy. dodać kaszę a po chwili wlać kukurydzę z puszki wraz z zawartością, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, ewentualnie jeszcze sól, pieprz, przyprawę, chili wg gustu. W kubku wymieszać 1 łyżkę mąki ze śmietanką i paroma łyżkami gorącej zupy. Dobrze wymieszać by nie było grudek, wlać do gotującej zupy, wymieszać , troszeczkę podgotować i gotowe. Zupę wyłączyć, można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Ja nie miałam to posypałam zupę suszonym ogrodowym lubczykiem. Smacznego!