Zupa bardzo pożywna i zdrowa. Może stanowić jednogarnkowe danie obiadowe. Polecam szczególnie na jesienne szarugi!
- Składniki:
- 1 mały lub pół kalafiora
- 1 kalarepka
- włoszczyzna
- 2 ziemniaki
- natka pietruszki lub zielony koperek
- pół kg żeberek ( może być inne mięso)
- 1 mała śmietanka 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy ( moje to: lubczyk, szczypta chili, kurkumy, zioła prowansalskie)
Wykonanie:
Mięso umyć, podzielić na mniejsze części. Zalać wodą, osolić i gotować pod przykryciem. Warzywa obrać, pokroić i dodać do gotującego się mięsa. Wszystko jest miękkie to dodaję pieprz i przyprawy do smaku. Osobno w kubku mieszam śmietankę z mąką i dolaną gorącą zupą( kilka łyżek) . Płynną zawartość kubka wlewam do gotującej się zupy ciągle mieszając by nie było grudek. Na końcu zupę wyłączam i obficie posypuję drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki lub zielonym koperkiem . Smacznego!