Zupa kalafiorowo- kalarepkowa na żeberkach

Zupa bardzo pożywna i zdrowa. Może stanowić jednogarnkowe danie obiadowe. Polecam szczególnie na jesienne szarugi!

  • Składniki:
  • 1 mały lub pół kalafiora
  • 1 kalarepka
  • włoszczyzna
  •  2 ziemniaki
  • natka pietruszki lub zielony koperek
  • pół kg żeberek ( może być inne mięso)
  • 1 mała śmietanka 30%
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • ulubione przyprawy ( moje to: lubczyk, szczypta chili, kurkumy, zioła prowansalskie)

Wykonanie:
Mięso umyć, podzielić na mniejsze części. Zalać wodą, osolić i gotować pod przykryciem. Warzywa obrać, pokroić i dodać do gotującego się mięsa. Wszystko jest miękkie to dodaję pieprz i przyprawy do smaku. Osobno w kubku mieszam śmietankę z mąką i dolaną gorącą zupą( kilka łyżek) . Płynną zawartość kubka wlewam do gotującej się zupy ciągle mieszając by nie było grudek. Na końcu zupę wyłączam i obficie posypuję drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki lub zielonym koperkiem . Smacznego!

kalafiorowo-kalarepkowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx