Zupa krem kalafiorowy

Zupa krem kalafiorowy

Zupa krem kalafiorowy

Łatwa w wykonaniu, pyszna zupa krem kalafiorowy na jesienne szarugi. Polecam!

 

 

  • Składniki:
  • 2 litry rosołu lub bulionu warzywno-mięsnego
  • 1 mały kalafior
  • 2-3 garści makaronu krajanka lub dowolnego
  • 1 łyżka soli
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili w płatkach (peperoncino) lub chili w proszku
  • natka pietruszki drobno pokrojona

 

 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy rosół lub bulion – podgrzewamy. Kalafior oczyszczamy, myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do gotującego rosołu. Gdy jest miękki to wyciągamy parę różyczek a resztę blendujemy w garnku na krem. Do gotującego się kremu wrzucamy makaron, przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą i chili. Sprawdzamy czy makaron w zupie jest miękki i na końcu wszystko posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Wlewamy na talerze oraz wkładamy całe ugotowane różyczki kalafiora.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx