zapraszam na pyszną zupkę wykonaną wg przepisu K. Okrasy.
- Składniki:
- 1 dynia do 2 kg
- 3 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka korzeń
- 5 średnich ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szczypta cukru
- 130 g słodkiej śmietanki 18 %
- sól i pieprz mielony
- pestki dyni, kleks kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Dynię obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki , pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i przekładamy do miski. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C ,aż warzywa zmiękną. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 min, a następnie miksujemy za pomocą blendera na krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Mieszamy. Podajemy z porcją pestek podprażonych na suchej patelni i kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!