Zupa krem z dyni

Zupa dyniowa

zapraszam na pyszną zupkę wykonaną wg przepisu K. Okrasy.

  • Składniki:
  • 1 dynia do 2 kg
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szczypta cukru
  • 130 g słodkiej śmietanki 18 %
  • sól i pieprz mielony
  • pestki dyni, kleks kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Dynię obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki , pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i przekładamy do miski. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C ,aż warzywa zmiękną. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 min, a następnie miksujemy za pomocą blendera na krem.  Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Mieszamy. Podajemy z porcją pestek podprażonych na suchej patelni i kleksem kwaśnej  śmietany. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx