Zupa kukurydziana

Kupiłam kolby kukurydzy i kombinowałam co z nich zrobić. Powstała smaczna pożywna pełna witamin zupa. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • włoszczyzna ( 2 marchwie,pól selera. pół pora, 2 korzenie pietruszki)
  • dowolny kawałek mięsa
  • zielony koperek
  • do wyboru: 2 ziemniaki lub kasza, ryż , makaron
  • sól, pieprz i dowolne przyprawy
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Mięso umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. W trakcie gotowania obrać włoszczyznę, pokroić i wrzucić do garnka wraz z oderwanymi od kolby  ziarnkami kukurydzy. Jeżeli dajemy ziemniaki to wraz z włoszczyzną wrzucamy do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką , solą , pieprzem i dowolnymi przyprawami. Jeżeli chcemy mieć zupę z kaszą, ryżem lub makaronem to osobno ugotowane dodajemy na końcu do garnka. wszystko posypujemy drobno pokrojonym zielonym koperkiem.Mieszamy i serwujemy na obiad lub obiado- kolację. Zupa cieszy oczy kolorami i smakiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx