Kupiłam kolby kukurydzy i kombinowałam co z nich zrobić. Powstała smaczna pożywna pełna witamin zupa. Polecam!
- Składniki:
- 2 kolby świeżej kukurydzy
- włoszczyzna ( 2 marchwie,pól selera. pół pora, 2 korzenie pietruszki)
- dowolny kawałek mięsa
- zielony koperek
- do wyboru: 2 ziemniaki lub kasza, ryż , makaron
- sól, pieprz i dowolne przyprawy
- 1/2 kubka śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Mięso umyć i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. W trakcie gotowania obrać włoszczyznę, pokroić i wrzucić do garnka wraz z oderwanymi od kolby ziarnkami kukurydzy. Jeżeli dajemy ziemniaki to wraz z włoszczyzną wrzucamy do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką , solą , pieprzem i dowolnymi przyprawami. Jeżeli chcemy mieć zupę z kaszą, ryżem lub makaronem to osobno ugotowane dodajemy na końcu do garnka. wszystko posypujemy drobno pokrojonym zielonym koperkiem.Mieszamy i serwujemy na obiad lub obiado- kolację. Zupa cieszy oczy kolorami i smakiem. Smacznego!