W domu miałam kupione 2 kolby kukurydzy, w lodówce były też uprzednio wydrążone środki od cukiń , które nadziewałam serem. Trzeba to było wykorzystać i tak oto powstała ta zupa. Polecam!
- Składniki:
- ok. 300g mięsa mielonego
- 2 kolby kukurydzy
- środki od wydrążonych cukiń+ 1 mała cukinia
- włoszczyzna
- mąka do obtoczenia klopsów
- 1 jajo
- 2 kromki czerstwego chleba
- sól i pieprz
- szczypta kurkumy i chili
- 1 papryka czerwona 1 duży ziemniak
- śmietanka 30% mały kubek
- zielony koperek
Wykonanie:
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać uprzednio namoczony i odciśnięty chleb, sól i pieprz wg uznania. Wyrobić mięso i formować małe kulki obtaczając je w mące. W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić na wrzątek pulpeciki. Zmniejszyć gaz i tymczasem umyć i obrać warzywa w drobną kostkę. Dołożyć do gotującej się zupy. Z kolb kukurydzy wykroić ziarka i wrzucić je wraz ze środkami cukiń i pokrojoną małą cukinią.Wszystko jest miękkie to wlać śmietankę uprzednio zahartowaną gorącą zupą. Do smaku dodać jeszcze pieprz, chili i kurkumę. Wyłączyć i całość posypać drobno pokrojonym koperkiem. Zupa jest dobra na letnie dni i pożywna , może stanowić jednogarnkowe danie obiadowe. Smacznego!
W blogu jest też przepis z zastosowaniem kukurydzy na inną zupę: