Zupa kukurydziano-cukiniowa z klopsikami

W domu miałam kupione 2 kolby kukurydzy, w lodówce były też uprzednio wydrążone środki od cukiń , które nadziewałam serem. Trzeba to było wykorzystać i tak oto powstała ta zupa. Polecam!

  • Składniki:
  • ok. 300g mięsa mielonego
  • 2 kolby kukurydzy
  • środki od wydrążonych cukiń+ 1 mała cukinia
  • włoszczyzna
  • mąka do obtoczenia klopsów
  • 1 jajo
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • sól i pieprz
  • szczypta kurkumy i chili
  • 1 papryka czerwona 1 duży ziemniak
  • śmietanka 30% mały kubek
  • zielony koperek

Wykonanie:

Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać uprzednio namoczony i odciśnięty chleb, sól i pieprz wg uznania. Wyrobić mięso i formować małe kulki obtaczając je w mące. W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić na wrzątek pulpeciki. Zmniejszyć gaz i tymczasem umyć i obrać warzywa w drobną kostkę. Dołożyć do gotującej się zupy. Z kolb kukurydzy wykroić ziarka i wrzucić je wraz ze środkami cukiń i pokrojoną małą cukinią.Wszystko jest miękkie to wlać śmietankę uprzednio zahartowaną gorącą zupą. Do smaku dodać jeszcze pieprz, chili i kurkumę. Wyłączyć i całość posypać drobno pokrojonym koperkiem. Zupa jest dobra na letnie dni i pożywna , może stanowić jednogarnkowe danie obiadowe. Smacznego!

W blogu jest też przepis z zastosowaniem kukurydzy na inną zupę:

Zupa kukurydziana

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx