Pożywna, zdrowa zupa, gęsta może służyć jako jednogarnkowe danie obiadowe. W przepisie zdradzę mój sekret wykorzystania zalewy z ogórków konserwowych do zakwaszenia zupy, a tym samym zaostrzenia jej smaku. Polecam!
- Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 przecier pomidorowy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 marchwie
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz,oregano do smaku
- 1-2 łyżki octu winnego lub zalewa po ogórkach konserwowych domowej roboty
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół kubka śmietany 12% lub mleka
- olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
- pół opakowania lanych klusek ( może być grubszy makaron).
Wykonanie:
Cebulę, marchew, czosnek obrać i pokroić na drobno. Podsmażyć na oleju lub oliwie. Dodać opłukaną soczewicę i całość przełożyć do garnka z wrzącą wodą. Gotować do miękkości, dodać kluski lane, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy i liść laurowy.Gotować jeszcze ok. 15 minut. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawami a na końcu wlać zalewę z ogórków lub ocet winny. Zagęścić mąką rozmieszaną w kubku z mlekiem lub śmietaną i 1 łyżką gorącej zupy. Tak zahartowaną mieszaninę wlać do zupy, wymieszać ,chwilę pogotować i wyłączyć. Dla tych , którzy lubią zieleninę proponuję zupę posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!