Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i lanymi kluskami

Kolorowa wegetariańska zupa

Pożywna, zdrowa zupa, gęsta może służyć jako jednogarnkowe danie obiadowe. W przepisie zdradzę mój sekret wykorzystania zalewy z ogórków konserwowych do zakwaszenia zupy, a tym samym zaostrzenia jej smaku. Polecam!

  • Składniki:
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 marchwie
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz,oregano do smaku
  • 1-2 łyżki octu winnego lub zalewa po ogórkach konserwowych domowej roboty
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pół kubka śmietany 12% lub mleka
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
  • pół opakowania lanych klusek ( może być grubszy makaron).

Wykonanie:
Cebulę, marchew, czosnek obrać i pokroić na drobno. Podsmażyć na oleju lub oliwie. Dodać opłukaną soczewicę i całość przełożyć do garnka z wrzącą wodą. Gotować do miękkości, dodać kluski lane, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy i liść laurowy.Gotować jeszcze ok. 15 minut. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawami a na końcu wlać zalewę z ogórków lub ocet winny. Zagęścić mąką rozmieszaną w kubku z mlekiem lub śmietaną i 1 łyżką gorącej zupy. Tak zahartowaną mieszaninę wlać do zupy, wymieszać ,chwilę pogotować i wyłączyć. Dla tych , którzy lubią zieleninę proponuję zupę posypać drobno  pokrojoną  natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx