Zupa pomidorowa z pomidorków różnokolorowych koktajlowych

Latem, gdy obrodziły mi różnokolorowe pomidorki koktajlowe nadmiar ich zamarynowałam lub ukisiłam w słoje. Przepisy na nie znajdziesz w blogu. Dzisiaj sięgnęłam po taki słój i z jego udziałem wyczarowałam na obiad taką oto zupę. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 l pomidorków koktajlowych marynowanych lub kiszonych
  • porcja rosołowa ( ja miałam z kaczki)
  • włoszczyzna
  • 2 garście lanych klusek lub grubszego makaronu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra do smaku lub chili
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały kubek 30% śmietanki

Wykonanie:
Włoszczyznę, seler, cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić . Porcję rosołowa zalać wodą, osolić i gotować, zbierając przy tym ściągnięte białko ( tzn. szumy). dodać warzywa i całość gotować do miękkości. Wyłożyć porcję rosołową, wsypać suszone lane kluski a po 10 min dodać pomidorki ze słoja. Można wlać zawartość odcedzonego słoika( np. żeby nie dać ziarenek gorczycy do zupy). Całość uraczyć przyprawami, solą i pieprzem do smaku. Na koniec zagęścić zupę śmietanką zahartowaną zupą z mąką. Jeżeli nie chcesz tego robić możesz podać samą ,,czystą” zupę. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx