Zostało mi trochę mięsa mielonego surowego w lodówce, za mało na klopsy więc zrobiłam z ich udziałem taką oto zupkę. Była treściwa i smaczna. Wystarczyła na obiad dla wszystkich. Polecam to danie jednogarnkowe, szybkie i łatwe do wykonania.
- Składniki:
- ok.300 g mięsa mielonego
- 1 jajo małe
- kasza manna do zagęszczania mięsa ( ja dałam 2 łyżki ale to zależy od spójności mięsa)
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 włoszczyzna
- 1 gałązka selera naciowego ( akurat zalegała mi w lodówce) można nie dawać
- sól i pieprz
- 1/2 szkl. kaszy gryczanej lub innej
- papryka ostra mielona
- kubeczek śmietanki 30%
- zielony koperek
Wykonanie:
Do mięsa mielonego wlałam rozbełtane jajo, dodałam przyprawy i kaszę manną. Mieszałam i rękoma namoczonymi w wodzie kulałam małe kulki, które wrzucałam do woreczka foliowego napełnionego mąką. Obtaczałam je w tej mące i przekładałam na talerz.
W garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzątek wrzucałam omącone kulki mięsne. Do tego dodałam drobno pokrojoną włoszczyznę, seler naciowy i kaszę gryczaną. Całość gotowałam do miękkości warzyw. Na koniec do śmietanki wlałam kilka łyżek gorącej zupy i zawartość kubka pomału wlewałam ciągle mieszając do tej gotującej się zupy. do smaku dodałam sól, pieprz i ostra paprykę. całość posypuję zielonym koperkiem.
Uwaga!
Jeżeli lubisz kwaśną zupę, to możesz ją zakwasić sokiem z cytryny lub smakowym octem np. jabłkowym, mirabelkowym …Smacznego!