Zapraszam do zrobienia kolorowej i pożywnej zupy rybnej. Z pewnością każdy ją polubi, nawet ten kto za rybami nie przepada.
- Składniki:
- 70 dag filetów z dorsza
- 1 cebula
- 1 por
- 1 marchew
- 1/4 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1 kieliszek białego wina lub syropu z bzu białego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szkl. mleka
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- sól
- 2-3 l wody
Wykonanie:
Filety rybne układamy na dnie płaskiego garnka i obkładamy je pokrojonymi jarzynami i czosnkiem. Zalewamy gorącą osoloną wodą i gotujemy do wrzenia a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min.Wyjmujemy miękkie filety a wywar jeszcze dogotowujemy ok. 20 min. Przecedzamy przez sito, dodajemy do wywaru przecier pomidorowy, wino oraz mąkę rozmieszaną z mlekiem. Znów zagotowujemy , aby zupa lekko zgęstniała. Do zupy dodajemy filety, znowu podgotowujemy a na końcu dodajemy skórkę cytrynową i natkę pietruszki. zupę serwujemy np. z podsmażonymi ziemniakami. Dobra jest też bez nich. Smacznego!