Zupa sałatowa
Główek sałaty mamy na straganach i regałach sklepowych coraz więcej, niedługo urośnie nam ona też w ogródku. Proponuję zrobić smaczną i lekką zupę sałatową.
- Składniki:
- włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka-korzeń i natka)
- bulion warzywny lub mięsny
- 1 główkę sałaty masłowej albo innej wg uznania
- 1 litr serwatki (jak ją uzyskać z mleka – (Przepis na serwatkę)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka lub śmietany 12%
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- ryż lub kasza manna do wyboru (1 woreczek)
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym i dosypujemy ryż lub kaszę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dolewamy serwatkę i dalej gotujemy kilka minut. Dodajemy tarty czosnek, sól, pieprz i kurkumę. Mieszamy, chwilę gotujemy i łączymy z rozmieszaną w kubku mąką z mlekiem lub śmietaną oraz dolaną odrobinę gorącą zupą. Wszystko dobrze mieszamy, sprawdzamy smak, doprawiamy. Zupę wyłączamy i do niej dodajemy umytą, porwaną na mniejsze części sałatą i posypujemy albo natką pietruszki albo rzeżuszką. Zupa ma kwaskowy smak i jest smaczna. Można do niej dodać jajka gotowane, przekrojone na pół.
Smacznego! 🙂
Jeżeli do jej wykonania użyjemy tylko bulion warzywny może to być danie wegetariańskie.