Zupa serowo-brokułowa

Pomysł na tą zupę  wpadł mi do głowy z chwilą przyniesienia broku7ła do domu. W lodówce miałam jeszcze słój litrowy bulionu mięsno-warzywnego i zrobiłam taką oto zupę, która o dziwo wszystkim smakowała. Dlatego dzielę się z Wami moim przepisem. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słój litrowy bulionu mięsno-warzywnego
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • płatki chili
  • ser żółty tarty
  • 1 klinik serka topionego ok. 20g
  • 1  garść dowolnego makaronu ( ja dałam a’la kluski l lane)
  • olej lub masło klarowane ok. 3 łyżek

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć przedtem obrany i drobno pokrojony czosnek i cebulę, zeszklić. Dorzucić do tego umyte małe różyczki brokuła, chwilę przesmażyć. Do większego garnka wlać bulion, dodać zawartość patelni wraz z tłuszczem i gotować do miękkości brokuła.  Dodać do smaku: świeżo mielony pieprz, sól i szczyptę chili w płatkach i klinik  serka topionego. Wrzucić też garść makaronu i dalej gotować. Tymczasem w kubku rozmieszać 1 łyżkę mąki z mlekiem i dodać trochę zawartości gorącej zupy. Dobrze rozmieszaną zawartość kubka wlać do zupy, ciągle mieszając zagotować ją. Wyłączyć i wlać na talerze, na wierzchu posypać tartym serem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx