Zupa szczawiowa

W zeszłym roku posadziłam piękny pstry szczaw gajowy zielony z widocznymi bordowymi żyłkami. Nie dość, że jest piękny to jadalny i mniej kwaśny od szczawiu polnego czy leśnego. Moją zupę szpinakową zrobiłam ze szczawiu mieszanego, bowiem i ten polny urósł mi między kępkami trawy. Zupa wyszła pyszna. Polecam!

  • Składniki:
  • garść szczawiu obydwu rodzajów
  • 1 szyja indycza mała
  • 1 włoszczyzna
  • sól i pieprz
  • zielony koperek
  • mała śmietanka 30%
  • garść makaronu
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • sok z 1 cytryny lub 1 łyżka octu smakowego ( ja miałam z hibiskusa)

Wykonanie:
Umytą szyjkę indyczą zalewam osoloną wodą i gotuję do miękkości. W trakcie gotowania do niej dorzucam pokrojone drobno lub przetarte na tarce o grubych oczkach warzywa ( marchew, por, seler, pietruszkę).Dokładam makaron oraz umyty , pokrojony szczaw (kilka listków szczawiu gajowego zostawiam surowych ( do dekoracji zupy). Wszystko gotuję do miękkości, dosalam i dodaję pieprzu ( jak lubisz ostre zupy dodaj jeszcze paprykę ostrą mieloną). Na końcu zaprawiam zupę śmietaną ( do kubka wlewam śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy oraz sok z cytryny lub ocet, dokładnie mieszam żeby nie było grudek i wlewam do gotującej się w w nim zupy ciągle mieszając. Wlewam porcje zupy na talerze, dokładam połówki gotowanych jajek i ozdabiam pstrym szczawiem gajowego. Posypuję drobno pokrojonym zielonym koperkiem.

Smacznego!

zupa szczawiowa

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx