Zupa z młodą kapustą

Wiosna  i lato charakteryzuje się zmienną pogodą. Raz bywa u nas ciepło a innym razem trzeba ubierać cieplej. Ta kapuściana zupka jest zdecydowanie na takie chłodniejsze dni, aby nas rozgrzała i jednocześnie dodała energii za pomocą witamin znajdujących się w młodziutkiej kapuście. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 włoszczyzna
  • 1 część indyka ( ja dałam szyjkę)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 2 łodygi świeżego lubczyku
  • szczypta kurkumy
  • płyn od  ogórków korniszonów
  • 1 torebkę dowolnej kaszy ( ja miałam jęczmienną)
  •  mała śmietanka 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i drobno pokroić. Włożyć do garnka z wodą osoloną i gotować razem z szyjką indyczą. Dodać kaszę, poszatkowaną młodą kapustę i  łodygę selera naciowego oraz  posiekany lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę wymieszać z mąką, szczyptą kurkumy, płynem z ogórków korniszonów  i wlać do tego  troszeczkę gorącej zupy. Mieszając wlewać do garnka. Jeszcze chwilę pogotować i do smaku dodać pieprz i ewentualnie sól. Wlewać na talerze. Zupa jest najlepsza na drugi dzień gdy wszystkie smaki wydobędą się z w/w składników. Smacznego!
Uwaga!
Zawsze po spożyciu ogórków konserwowych typu korniszony własnej produkcji lub innych przetworów nie wylewam powstałego płynu na bazie octu, tylko przechowuję w lodówce i dodaję do zup lub sosów dla podkreślenia smaku gotowanej potrawy.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx