Nazwałam tak tę zupę, dlatego, że w jej skład wchodzą warzywa z wrześniowego ogródka: kukurydza, cukinia, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, seler, por. Polecam!
- Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 mały seler
- garstka fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 średnia cukinia
- 2 garstki makaronu np. świderki
- 1 mała śmietanka 30%
- sól i pieprz do smaku
- ostra papryka w proszku do smaku
Wykonanie:
Kukurydzę umyć, z kolby wyłuskać ziarenka, oczyścić je i włożyć do osolonej gotującej się wody. Fasolkę szparagową umyć i obciąć jej końcówki. Pokroić drobno i wrzucić do wody z kukurydzą. Włoszczyznę obrać i drobno pokroić. Zachować natkę z pietruszki do włożenia do zupy na koniec. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i wrzucić do całości . Wszystko gotować do miękkości. Zblendować i do gotującego się kremu dosypać makaron. Gotować do jego miękkości. Dolać na końcu śmietankę, dosmaczyć solą, pieprzem i paprykami w proszku. Na koniec całość przesypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!