Zupa wrześniowych rozmaitości

Nazwałam tak tę zupę, dlatego, że w jej skład wchodzą warzywa z wrześniowego ogródka: kukurydza, cukinia, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, seler, por.  Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 marchewki
  • 1 por
  •  1 mały seler
  • garstka fasolki szparagowej
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 garstki makaronu np. świderki
  • 1 mała śmietanka 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra papryka w proszku do smaku

Wykonanie:

Kukurydzę umyć,  z kolby wyłuskać ziarenka, oczyścić je i włożyć do osolonej  gotującej się wody. Fasolkę szparagową umyć i obciąć jej końcówki. Pokroić drobno i wrzucić do  wody z kukurydzą.  Włoszczyznę obrać i drobno pokroić. Zachować natkę z pietruszki do włożenia do zupy na koniec. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i wrzucić do całości . Wszystko gotować do miękkości. Zblendować i do gotującego się kremu dosypać makaron. Gotować do jego miękkości. Dolać na końcu śmietankę, dosmaczyć solą, pieprzem i paprykami w proszku. Na koniec całość przesypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx