Zupa z agrestu

Dzisiaj proponuję nietypową zupę, bo z agrestu. Wyczytałam, że agrest chłodzi krew, usuwa toksyny i wzmacnia nasz żołądek. Także warto go jeść. A, że ma cierpko, kwaśny i zarazem słodki smak to pomyślałam o takiej zupie na te nasze upalne dni. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 szklanka agrestu
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ugotowany makaron
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała śmietanka 30%

Wykonanie:
agrest umyć, odciąć końcówki i zalać go wodą zimną. doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier. Gotować ok. pół godziny, zblendować albo przetrzeć przez sito. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dolać do tego trochę gorącej zupy . Dokładnie wymieszać i wlać do garnka ciągle mieszając. Wyłączyć i wlać na talerze z uprzednio wyłożonym ugotowanym makaronem. Zupa moja była z czerwonego agrestu i po dodaniu śmietany wyszedł różowy jej kolor. może wygląda nieciekawie, ale smak ma boski. Jest lekka, orzeźwiająca i cudownie kwaśna. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx