Zupa z batatów z cieciorką

Na przedwiośniu mało mamy wyboru warzyw na zupę. Chodząc po markecie zauważyłam ziemniaki słodkie zwane batatami. Kupiłam 3 szt. na spróbowanie. Kolor piękny pomarańczowy zachęcił mnie do zrobienie z nich zupy rozgrzewającej, albowiem teraz panuje okres przeziębieniowy , więc ma być pomarańczowo, ciepło, no i zdrowo. Zupka zrobiona na samych warzywach, gęsta, treściwa i zdrowa. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 duże bataty
  • garść ugotowanej soczewicy
  • 3 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suchego tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili
  • olej do skropienia warzyw ( może być kokosowy, rzepakowy, słonecznikowy)
  • prażone na suchej patelni ziarna słonecznika lub orzeszki ziemne
  • kawałek pora
  • kawałek selera

Wykonanie:

Bataty obrać ze skórki i pokroić w plastry ok. pół cm grubości. Podobnie postąpić z marchwią i korzeniem pietruszki. Cebulkę obrać i pokroić w pół plasterki a czosnek po obraniu pokroić w plastry. Wszystko ułożyć na blachach piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Warzywa posypać kuminem, kurkumą, chili i solą a na końcu skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 min. Tymczasem w garnku zagotować wodę z pokrojoną porem, selerem i 1 łyżką soli. Po upieczeniu warzyw wkładamy je do gotującej się włoszczyzny. Chwilę podgotowujemy, po czym całość blendujemy w garnku. Do kremowej zupy dokładamy ugotowaną wcześniej soczewicę, imbir w proszku. Smakujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze pieprz. Wyłączamy, nalewamy porcje do talerzy i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika lub orzeszkami ziemnymi. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx