Zupa z batatów z czerwoną soczewicą

Kiedyś czytałam o batatach tzn. słodkich ziemniakach, że jest ich dużo odmian i są zdrowsze od naszych ziemniaków. Mogą być fioletowe zawierające przeciwutleniacze, czerwone z likopenem, który wzmacnia nasze serducho, pomarańczowe i żółte z karotenem i luteiną poprawiającą nasz wzrok czy też białe rzadko u nas spotykane. Mi udało się kupić pomarańczowe. Zrobiłam zupę, która miała intensywny pomarańczowy kolor i w smaku przypominała mi zupę dyniową. Polecam zupę rozgrzewającą, pełną witamin i kremowego smaku!

  • Składniki:
  • 2 średnie bataty
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili  i imbiru w proszku
  • 1 łyżka mąki  pszennej
  • 1 mała śmietana 12%
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • zielony koperek

Wykonanie:

Obrać bataty i marchew, drobno pokroić .  Zalać osolonym bulionem i gotować do miękkości warzyw. Tymczasem  cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Po chwili dodać  suchą czerwoną soczewicę i lekko wszystko razem przesmażyć. Zawartość patelni przełożyć do gotującej się zupy.  Do smaku dodać tarty imbir, chili, sól i pieprz.  Mleczko kokosowe wymieszać z mąką i paroma łyżkami gorącej zupy a następnie powoli stale mieszając wlać do garnka. tak zagęszczoną zupę można posypać zielonym koperkiem drobno pokrojonym.  Smacznego!

Uwaga!

Jeżeli jeszcze bardziej chcesz uzyskać wyrazisty i ostrzejszy smak tej zupy  to możesz  do niej pod koniec gotowania  dodać np.  łyżkę chrzanu lub łyżkę smakowego octu np. jabłkowego, mirabelkowego.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx