Logo - PyszneBoDomowe.pl

Zupa z batatów



Kiedyś czytałam o batatach tzn. słodkich ziemniakach, że jest ich dużo odmian i są zdrowsze od naszych ziemniaków. Mogą być fioletowe zawierające przeciwutleniacze,czerwone z likopenem,który wzmacnia nasze serducho, pomarańczowe i żółte z karotenem i luteiną poprawiającą nasz wzrok czy też białe rzadko u nas spotykane. Mi udało się kupić pomarańczowe.Zrobiłam zupę, która miała intensywny pomarańczowy kolor i w smaku przypominała mi zupę dyniową. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 średnie bataty
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili w proszku
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • 1 łyżka mąki  pszennej
  • 1 mała śmietana 12%
  • garść grubszego makaronu

Wykonanie:

Obrać bataty i marchew, przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Po chwili dodać przetarte na tarce warzywa i lekko przesmażyć. Wlać do nich wywar mięsno-warzywny i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Wszystko zblendować. Dodać tarty imbir, chili, sól i pieprz. Do gotującej zupy wsypać makaron i gotować 5 min, W kubku rozcieńczyć śmietanę z mąką, dodać 1 łyżkę gorącej zupy i mieszając wlewać cienkim strumieniem do garnka aby zagęścić zupę. Na końcu posmakować i ewentualnie jeszcze dodać pieprz i sól. wszystko posypać drobno pokrojoną natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Smacznego!

Ja serwowałam tą zupę jako danie jednogarnkowe i dlatego połączyłam ją z wkładką kiełbasy. Ale zaręczam, że i bez niej zupa jest zdrowa i pożywna, a jak rozgrzewa organizm od środka! Akurat na okres jesienny i zimowy.



0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x