Zupa z koprem włoskim

Postanowiłam zrobić zupę z użyciem kopru włoskiego. Nie dość, że pięknie anyżowo pachnie to jeszcze posiada właściwości lecznicze dla osób z problemami trawiennymi oraz jest na czasie, gdy dużo osób choruje na górne drogi oddechowe, bowiem ma działanie wykrztuśne przy tych problemach. polecam, tym bardziej, że można ten koper dostać od czasu do czasu w promocji!

  • Składniki:
  • 1 koper włoski
  • 1 włoszczyzna
  • garść kaszy perłowej
  • 1 śmietanka 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • dowolne przyprawy ( ja dałam suszony lubczyk., majeranek, chili)
  • zielony koperek
  • sok z ogórków kiszonych
  • czosnek kiszony z tych ogórków

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać i pokroić na drobno. koper włoski przekroić na pół a potem na drobniejsze kawałki pokroić. Jeżeli ma natkę zieloną to ją odłożyć na bok, będzie do pokrojenia na końcu przygotowanej zupy. wrzucić do osolonego wrzątku wraz z przelaną na sicie i odsączoną kaszą. Gotować do miękkości warzyw, dolać soku z ogórków kiszonych wraz z drobno pokrojonym kiszonym w nich czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia i zagęścić zupę zmieszaną uprzednio śmietaną z mąką. Dodać przyprawy i ewentualnie jeszcze dosolić. Na końcu posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem i dorzucić natkę z kopru włoskiego. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx