Jedliście ogórkową ze świeżych ogórków? Jeżeli nie, to spróbujcie tej szybkościowej zupki a nie pożałujecie. Lekkostrawna akurat na panujące upały. Smacznego!
- Składniki:
- 1 kg ogórków świeżych
- 1 litr wody
- 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego( dla tych którzy się śpieszą -kilka kostek rosołowych)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mały kubek śmietany
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- makaron, ryż, kasza lub grzanki do zupy do wyboru
Wykonanie:
Ogórki umyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Wlać do nich wodę, gotować do miękkości. Zalać bulionem lub wsypać do nich kostki rosołowe( jeżeli jest za mało wody, można dolać wrzątek). Mąkę rozmącić ze śmietaną. Wlać do niej troszeczkę gorącej zupy i tak zahartowaną wlać do garnka z gotującymi się ogórkami. Dosmaczyć solą, pieprzem a na końcu dodać ugotowany makaron, ryż lub kaszę. Posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!