Zupa z resztek

Na kilku grupach kulinarnych wyczytałam o zastosowaniu w różnych potrawach części warzyw, które dotychczas u mnie lądowały w pojemniku bio lub przeznaczałam w okresie wiosenno- jesiennym na kompostownik na działce. Postanowiłam je wypróbować teraz w zimie, gdy warzywa świeże są dość drogie. I tak oto powstała taka zupa. Smaczna i tania. Polecam!

  • składniki:
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 3 nogi od brokuła  i 2 od kalafiora ( gromadziłam je w lodówce po ugotowaniu brokułowych i kalafiorowych różyczek w innych daniach)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 marchwie
  • 2 garstki kaszy jęczmiennej perłowej ( możesz inną lub ryż)
  • 1 śmietankę 30%
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • szczyptę chili , lubczyku, czosnku suszonego i kurkumy
  • troszeczkę zamrożonego zielonego koperku.

Wykonanie:
Skrzydełka oczyścić, odjąć ich trzecią część( lotki). zalać wodą osoloną i gotować. Tymczasem obrać warzywa, pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka wraz z oczyszczoną kaszą przelaną na sicie wodą. Wszystko gotować do miękkości. Śmietankę wymieszać z mąką i 4 łyżkami gorącej zupy. Wlać do garnka ciągle mieszając by nie było grudek. Na koniec dodać pieprz, kurkumę, chili, czosnek  i lubczyk. Zagotować, posmakować, ewentualnie dodac jeszcze soli.Posypać zielonym koperkiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx