Zupa z sokiem z kiszonej kapusty
Dla tych, którzy lubią pić naturalny zdrowy sok z kiszonej kapusty proponuję tę zupę.
- Składniki:
- 1 golonka z kością
- 1/2 litra soku z kiszonej kapusty (najlepszy jest sok z kapusty ukiszonej domowym sposobem (Przepis na kiszoną kapustę))
- włoszczyzna (marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- garść majeranku
- garść ryżu
- szczypta kurkumy
- natka pietruszki lub rzeżucha
- 1 łyżka mąki
- pół kubka śmietany kwaśnej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Umyć golonkę i włożyć do garnka. Zalać wodą z 1 łyżką soli, zielem angielskim, liściem laurowym i zagotować. W międzyczasie obrać warzywa, umyć i włożyć do gotującej się golonki. Wszystko gotować do miękkości. Miękką golonkę wyjąć, obrać ze skóry i kości , mięso drobno pokroić i tylko mięso wrzucić z powrotem do garnka. Ryż przepłukać i włożyć do gotującej się zupy, gotować ok. 10 minut, po czym wlać sok z kiszonej kapusty. Chwilę pogotować. W kubku rozmieszać mąkę ze śmietaną, szczyptą kurkumy,i odrobiną gotowanej zupy. Dobrze rozmieszać tak by nie było grudek i zawartość kubka wlać do gotującej się zupy. Rozmieszać, dodać garść startego w dłoni majeranku, pieprz i ewentualnie jeszcze sól do smaku. Zupę wyłączyć, wlać na talerze i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki lub rzeżuszką.
Smacznego 🙂