Zupa zabielana z zielonych szparagów

Zupa z zielonych szparagów

Zielone szparagi leżą na półkach sklepowych już od końca kwietnia. Można z nich ugotować  pyszną zupę. Prosta w wykonaniu a jaka smaczna, zrób i przekonaj się sam.

 

  • Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • garść makaronu świderki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18 lub 30%
  • 1/2 szkl. płynu z ogórków kiszonych
  • natka pietruszki

 

Wykonanie:
Szparagi umyć, przebrać, odciąć dolne zdrewniałe części. Pokroić je na kawałki, odłożyć na bok zielone czubki szparagów. Do garnka wlać bulion warzywny, zagotować i do niego wrzucić kawałki szparagów( oprócz czubków). Gotować chwilę do miękkości. Na patelni rozpuścić masło i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dołożyć do garnka. Chwilę podgotować, zblendować. Znowu podgotować i wrzucić do zupy garść makaronu( możesz zamienić np. na ryż. w szklance rozmieszać mąkę ze śmietaną, zahartować 2-3 łyżkami gorącej zupy, wymieszać by nie było grudek i wlać do zupy ciągle mieszając płyn z kiszonych ogórków. Na końcu posypać natką pietruszki drobno pokrojoną. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx