Zupa zielona botwinka

Na pewno każdy się zdziwi czemu zielona a nie czerwona. Już wyjaśniam. Po posianiu nasionek buraczków , bardzo gęsto mi narosły na grządce. Jeszcze nie wytworzyły się dolne ich części ,, buraczki”. Były tylko zielone  listki i czerwone łodyżki. Postanowiłam z nich zrobić wiosenną zieloną botwinkę. Wyszła smaczna. Polecam!

  • Składniki:
  • spora garść młodej botwinki
  • kilka skrzydełek kurczaka
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobii
  • pół szkl . mleka
  • zielony koperek
  • lubczyk
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Do garnka włożyłam oczyszczone skrzydełka bez lotek, zalałam je  wodą z 1 łyżką soli i gotowałam do miękkości mięsa. W międzyczasie obrałam włoszczyznę, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do gotujących skrzydełek. Również oczyściłam listki i łodyżki buraczków( botwinkę)  i dorzuciłam do zupy. W kubku rozmieszałam mąkę z mlekiem i kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlałam całość do niej. Ciągle mieszając by nie było grudek zagęściłam zupę. Dodałam do niej ugotowany makaron( można gotować razem z warzywami. zamiast makaronu można dodać ziemniaki lub kaszę, jak kto lubi. na końcu posypałam drobno pokrojonym zielonym koperkiem i suszonym lubczykiem oraz do smaku dodałam sól i pieprz. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx