Zupa żurek
- Składniki:
- Ukiszony domowym sposobem żur (Przepis na żur)
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1/2 pora
- 3 ziemniaki
- biała kiełbasa (tyle, ile osób)
- ugotowane na twardo jaja (1 szt na osobę)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- garść lubczyku świeżego lub łyżka suszonego
- 2 łyżki śmietany
- ok. 1 l serwatka (Przepis na serwatkę)
Wykonanie:
Białą kiełbasę zalać wodą, dodać drobno pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotować do miękkości warzyw. Dolać do tego serwatkę i zagotować. Dodać żur wcześniej rozmącony z odrobiną ciepłej zupy. Dalej gotować. Doprawić solą, pieprzem, roztartym w dłoniach majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pokrojonym drobno lubczykiem. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Na talerzu żur podajemy z pociętą na plastry białą kiełbasą i obranym jajem na twardo przekrojonym na dwie połówki.
Smacznego 🙂