Robiłam różne żurki. Teraz jest kolej na taki. Bardzo nam zasmakował. Może to za przyczyną naturalnego zakwasu na żur z domowej firmy Fotokulinaria by Claudia Jordan ze Środy Wlkp. Polecam!
- Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 1 butelka zakwasu domowego na żurek
- 200 g. wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
- 3 łyżki śmietany 18%
- jaja ugotowane na twardo
- biała kiełbasa
Wykonanie:
Do garnka z woda włożyć pokrojone kawałki wędzonego boczku i drobno pokrojone warzywa z włoszczyzny. Całość zalać wodą. dodać laski kiełbasy białej i całość gotować do miękkości warzyw. Wyjąć kiełbasę i pokroić na plastry. Na końcu wlać zakwas i mieszając cały czas gotując by nie było grudek. dodać majeranek, sól i pieprz. Wlać śmietanę wymieszać, wyłączyć i do każdego talerza z żurkiem dodać jajo gotowane. Smacznego!