Żurek inaczej

Robiłam różne żurki. Teraz jest kolej na taki. Bardzo nam zasmakował. Może to za przyczyną naturalnego zakwasu na żur z  domowej firmy Fotokulinaria by Claudia Jordan ze Środy Wlkp. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 włoszczyzna
  • 1 butelka zakwasu domowego na żurek
  • 200 g. wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • jaja ugotowane na twardo
  • biała kiełbasa

Wykonanie:
Do garnka z woda włożyć pokrojone kawałki wędzonego boczku i drobno pokrojone warzywa z włoszczyzny. Całość zalać wodą. dodać laski kiełbasy białej i całość gotować do miękkości warzyw. Wyjąć kiełbasę i pokroić na plastry. Na końcu wlać zakwas i mieszając cały czas gotując by nie było grudek. dodać majeranek, sól i pieprz. Wlać śmietanę wymieszać, wyłączyć i do każdego talerza z żurkiem dodać jajo gotowane. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx