Ciasto owocowo- jogurtowe siostry Faustyny

Siostra Faustyna podała przepis na to ciasto z jagodami, a u nas straszna susza i jagód niestety nie ma, więc zrobiłam z truskawkami  poziomkami z działki. Ciasto wyszło smaczne i długo zachowuje świeżość. A do jego wykonania nie potrzebujemy żadnych mikserów, wystarczy łyżka. Polecam!

  • Składniki suche:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1-1,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki mokre:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego ( 250 ml)
  • 3/4 szkl. oleju
  • owoce:
  • 2 szkl. pokrojonego i obranego rabarbaru
  • 2 szkl. jagód lub truskawek, poziomek, borówek….( mogą być też owoce mrożone)

Wykonanie:

W jednej misce połączyć za pomocą łyżki składniki mokre. W drugiej składniki suche. Do składników mokrych wsypywać stopniowo ciągle mieszając składniki suche. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem w nie lekko wciskać owoce. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C  ok. 40 minut. Ciasto musi mieć jasno złoty kolor a wsunięty patyczek ma być suchy. Smacznego!

Jeżeli chcecie to można upiec też to ciasto z kruszonką.

Ciasto jogurtowo owocowe Faustyny

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx