Placek z kremem ajerkoniakowym

Placek z kremem ajerkoniakowym

Placek z kremem ajerkoniakowym

 

Jeżeli stoi u Was butelka z ajerkoniakiem to proponuję zrobić ten placek. Spód biszkoptowy przełożony domowymi powidłami lub dowolnym gęstym dżemem, a krem na bazie ajerkoniaku. Palce lizać!

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka kakao

 

Wykonanie biszkoptu:
Jajka całe ubijamy z cukrami do białości mikserem. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką drewnianą z utartymi jajami z cukrami. Na końcu dodajemy ocet i kakao i mieszamy. Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na pół godziny. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami lub dżemem. Nakładamy na to 2 część biszkoptu. Na to będziemy nakładać krem.

 

  • Składniki na krem ajerkoniak:
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kostki masła
  • pół puszki masy krówkowej
  • 1 kieliszek ajerkoniaku (wielkość kieliszka zależy od wykonawcy kremu)
  • 20 dag małych białych bezów
  • tarta czekolada

 

Wykonanie kremu ajerkoniak:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. W osobnej miseczce ucieramy 2 kostki masła z masą krówkową. Do tego dodajemy ubite żółtka z cukrem. Wszystko chwilę ucieramy i stopniowo dodajemy ajerkoniak (tyle by krem nie był za rzadki). Warstwą kremu pokrywamy biszkopt, na to beziki w niewielkich odległościach, na to resztę kremu, znowu beziki. Całość przyprószamy utartą czekoladą.

Smacznego 🙂

Placek z kremem ajerkoniakowym

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx