Dorsz smażony na pergaminie

Dorsz smażony

Dorsz smażony na pergaminie

 

  • Składniki:
  • ziemniaki po 3 szt na osobę
  • kleks śmietany 18 % na 1 talerz
  • papryka konserwowa domowej roboty (Przepis na paprykę konserwową)
  • zielony koperek
  • filety z dorsza ze skórą
  • oliwa do smażenia
  • arkusz pergaminu
    Na panierkę
  • kilka kawałków chleba razowego zmielonego
  • pieprz i sól
  • musztarda chrzanowa

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Filety z dorsza umyć, oczyścić, wysuszyć na ręczniku papierowym. Od strony skóry posolić, dodać pieprz i posmarować musztardą chrzanową. Posypać panierką z chleba razowego. Tak przygotowaną rybę umieścić na pergaminie, który należy  lekko skropić oliwą. Całość kłaść na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu strony panierowanej, delikatnie przekręcić  rybę i smażyć jej drugą stronę. Przełożyć na talerz (ewentualnie dodać soli i pieprzu wg uznania). Obok położyć ugotowane ziemniaki z kleksem śmietany i papryką konserwową. Całość posypać zielonym koperkiem, a jak kto nie ma to natką pietruszki.
Danie jest lekkostrawne, bo smażone na minimalnej ilości oleju, a dzięki pergaminowi ryba  jest soczysta.
PORADA: Do smażenia ryb używaj pergamin na spód patelni, wówczas ryba się nie rozleci podczas jej smażenia!

 

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx