Murzynek z bezikami

Ciasto murzynek każdy zna. Dziś proponuję go zrobić ,,na mokro” tzn z powidłami, które dają ciastu miękkość i wilgotność. Do ozdoby użyłam polewę kakaową i beziki kupione w sklepie. Polecam ciasto, które przypomni Ci dzieciństwo!

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 duża czubata łyżka kakao
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • garstka rodzynek
  • Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 czubata szkl. cukru
  • ok. 1/2 szkl wody
  • Składniki na dekorację:
  • małe  białe beziki

Wykonanie ciasta: Mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sito. Dodać cukier, wymieszać. Jaja rozbełtać i zmiksować do ciasta. Potem stopniowo wlewać ciągle mieszając olej i mleko. Dodać powidła śliwkowe i wymieszać z ciastem. Rodzynki przelać wrzątkiem na sicie i odsączone delikatnie łyżką rozmieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 40 minut ( do suchego patyczka). Wystudzić na kratce.

Wykonanie polewy:

Masło roztapiamy w rondelku. Osobno mieszamy ze sobą cukier i kakao i dodajemy do roztopionego masła. Gotujemy do uzyskania gęstej polewy, którą  jeżeli jest za gęsta rozrzedzamy wodą .Gotować mieszając aż uzyska się lśniącą polewę. Jeszcze gorącą rozlewamy równomiernie na cieście. Dekorujemy bezikami. Pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Smacznego!

murzynek z bezami
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx