Babka cytrynowa z majonezem

Babka  ta pochodzi z przepisów podyktowanych przez siostrę Faustynę. Łatwa i szybka w wykonaniu, a jej kwaskowy smak pasuje na upalne popołudnie- polecam!

  • Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • sok i skórka starta z 1 cytryny

Wykonanie:
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodać do tego po łyżeczce cukru nie przerywając ubijania, potem po 1 żółtku, mieszać łyżką, a na końcu dodać  i skórkę z cytryny.
Masę jajeczną połączyć z mąkami i proszkiem. dodać majonez i sok z cytryny. wszystko dobrze wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C ok. 45 minut. Do tzn. suchego patyczka.
Siostra podała również przepis na lukier do babki:
200g cukru pudru wymieszać z sokiem z 1 cytryny i 2 łyżkami gorącej wody.  Jeżeli lukier za rzadki to dodać jeszcze cukru pudru, a jeżeli za gęsty dolać więcej łyżek wody. Ja na końcu ozdobiłam wierzch babki kolorową posypką biało-niebieską. Można przyozdobić dowolnie np. płatkami migdałowymi. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx