Żurek

żurek

Zupa żurek

 

  • Składniki:
  • Ukiszony domowym sposobem żur (Przepis na żur)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1/2 pora
  • 3 ziemniaki
  • biała kiełbasa (tyle, ile osób)
  • ugotowane na twardo jaja (1 szt na osobę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • garść lubczyku świeżego lub łyżka suszonego
  • 2 łyżki śmietany
  • ok. 1 l serwatka (Przepis na serwatkę)

 

Wykonanie:
Białą kiełbasę zalać wodą, dodać drobno pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotować do miękkości warzyw. Dolać do tego serwatkę i zagotować. Dodać żur wcześniej rozmącony z odrobiną ciepłej zupy. Dalej gotować. Doprawić solą, pieprzem, roztartym w dłoniach majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pokrojonym drobno lubczykiem. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Na talerzu żur podajemy z pociętą na plastry białą kiełbasą i obranym jajem na twardo przekrojonym na dwie połówki.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx