Na zimne i pochmurne dni proponuję taką zupę. Aromatyczna, smaczna i sycąca. Polecam!
- Składniki:
- 1 część dowolnego mięsa ( ja miałam porcję rosołową)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 duże ziemniaki
- garść grzybów leśnych( u mnie kurki)
- sól i pieprz
- 1 mała śmietana 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- zielony koperek
- szczypta chili i kurkumy
- olej do smażenia
- 1 włoszczyzna
Wykonanie:
Do osolonej wody włożyć oczyszczoną i umytą porcję mięsa. Gotować zdejmując powstałe szumy. Warzywa obrać , pokroić drobno i wrzucić do gotującego się mięsa. Wszystko gotować do miękkości mięsa. Na oleju zeszklić cebulkę i czosnek drobno pokrojony oraz wrzucić i przesmażyć oczyszczone grzyby. Smażyć co chwilę mieszając ok 15 minut. Po czym zawartość patelni przełożyć do gotującej się zupy. chwilę jeszcze wszystko podgotować , przyprawić solą, pieprzem, chili i kurkumą. Zaciągnąć zmieszaną śmietanką z mąką i wlać do gotującej się zupy. Całośc przyprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!



