Kwaskowa zupa jabłkowa

Przepis podyktowany przez siostrę Teresę. Mamy w tym roku urodzaj na jabłka, także warto z nich robić różne potrawy. Zupa krem smaczna i pożywna. Polecam!

  • Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1 filet z kurczaka
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. śmietany kremówki 30%
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu ( dla tych którzy nie lubią pominąć)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • dodatkowo: grzanki i prażone na suchej patelni ziarna słonecznika
    Wykonanie:
    Do garnka wlewamy wodę i gotujemy w niej fileta z kurczaka. Na patelni roztapiamy masło i na nim podsmażamy drobno pokrojone w kostkę ziemniaki i jabłka.  Wsypujemy zawartość patelni do garnka z miękkim filetem. Dodajemy pozostałe składniki oprócz soku z cytryny. Chwilę gotujemy . Miksujemy na krem. Zakwaszamy sokiem z cytryny. Wlewamy na talerze. Podajemy z grzankami i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego!
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx