Mielone jest miękkie, soczyste i smaczne. Pomysł na nie podsunęła mi siostra Faustyna. Dziękuję i polecam!
- Składniki:
- 1 większa cukinia lub 2 małe młode
- 1 cebula
- 30 dag mięsa mielonego dowolnego
- 1 bułka namoczona w mleku ( ja miałam kromkę czerstwego chleba i namoczyłam w wodzie)
- 1 jajo
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- Dodatkowo zrobiłam sos:
- 1/2 kubeczka śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta kurkumy i czosnku granulowanego
- zielony koperek
Wykonanie klopsów:
Cukinię starą obrać ze skórki i wydrążyć nasiona., zetrzeć na tarce. Młodą zetrzeć na tarce całą ze skórą. Przełożyć na sito i lekko posolić. Ułożyć sito nad miską by płyn z cukinii wyciekł. Tymczasem zamoczoną bułkę lub czerstwy chleb odcisnąć z płynu, dołożyć do miski z mięsem mielonym, dodać przyprawy, posolić. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i dołożyć do miski z mięsem. Wbić całe jajo i całą masę dobrze wymieszać z odciśniętą cukinią. Formować mokrymi rękoma klopsy, które obtaczamy w bułce tartej. Na tą samą patelnię na której zeszkliliśmy cebulę dolewamy olej i na nim rumienimy z każdej strony nasze klopsy. Po czym dolewamy odrobinę wody i je dusimy od czasu do czasu odwracając. Klopsy wyciągamy z patelni i do niej dolewamy rozmieszaną w kubku śmietanę z mąką, kurkumą i czosnkiem oraz kilkoma łyżkami gorącej zawartości z patelni. Robimy sos redukując go do żądanej gęstości. Smakujemy i ewentualnie jeszcze dodajemy sól i pieprz. Wkładamy w niego odłożone klopsy i obficie posypujemy zielonym koperkiem. Smacznego!



