Mielone z cukinią

Mielone jest miękkie, soczyste i smaczne. Pomysł na nie podsunęła mi siostra Faustyna. Dziękuję i polecam!

  • Składniki:
  • 1 większa cukinia lub 2 małe młode
  • 1 cebula
  • 30 dag mięsa mielonego dowolnego
  • 1 bułka namoczona w mleku ( ja miałam kromkę czerstwego chleba i namoczyłam w wodzie)
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  •  1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo zrobiłam sos:
  • 1/2 kubeczka śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta kurkumy i czosnku granulowanego
  • zielony koperek

Wykonanie klopsów:

Cukinię starą obrać ze skórki i wydrążyć nasiona., zetrzeć na tarce. Młodą zetrzeć na tarce całą ze skórą. Przełożyć na sito i lekko posolić. Ułożyć sito nad miską by płyn z cukinii wyciekł. Tymczasem zamoczoną bułkę lub czerstwy chleb odcisnąć z płynu, dołożyć do miski z mięsem mielonym, dodać przyprawy, posolić. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i dołożyć do miski z mięsem. Wbić całe jajo i całą masę dobrze wymieszać z odciśniętą cukinią. Formować mokrymi rękoma klopsy, które obtaczamy w bułce tartej. Na tą samą patelnię na której zeszkliliśmy cebulę dolewamy olej i na nim rumienimy z każdej strony nasze klopsy. Po czym dolewamy odrobinę wody i je dusimy od czasu do czasu odwracając. Klopsy wyciągamy z patelni i do niej dolewamy rozmieszaną w kubku śmietanę z mąką, kurkumą i czosnkiem oraz kilkoma łyżkami gorącej zawartości z patelni. Robimy sos redukując go do żądanej gęstości.  Smakujemy i ewentualnie jeszcze dodajemy sól i pieprz. Wkładamy w niego odłożone klopsy i obficie posypujemy zielonym koperkiem. Smacznego!

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx