Gruszkowiec na kisielu

Placek jesienny , szybki do wykonania i z zapachem dojrzałych gruszek smakuje wyśmienicie. Polecam!

  • Składniki:
  • 4 jaja całe
  • 2 kisiele w proszku cytrynowe
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych gruszek
  • na kruszonkę:
  • 50 g masła zimnego
  • 7-8 łyżek mąki 2 łyżki drobnego cukru

Wykonanie ciasta:
Do misy robota wbić całe jaja i ukręcić je z cukrem ok 10 min tak by ciasto napuszyć. Do tego delikatnym strumieniem wlewać olej. Ciągle ubijając dodawać po 1 kisielu, proszek do pieczenia i po 1 szklance stopniowo mąkę. Na końcu można dać szczyptę soli. Wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na to nałożyć wydrążone z gniazd nasiennych i obrane ze skórki kawałki gruszek. calośc posypac kruszonką.
Kruszonka:
Masło utrzeć z mąką i cukrem. Schłodzić w lodówce a potem pokruszyć ciasto na wierzchu placka.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 minut. Po wystygnięciu placek posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx