Placek jesienny , szybki do wykonania i z zapachem dojrzałych gruszek smakuje wyśmienicie. Polecam!
- Składniki:
- 4 jaja całe
- 2 kisiele w proszku cytrynowe
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych gruszek
- na kruszonkę:
- 50 g masła zimnego
- 7-8 łyżek mąki 2 łyżki drobnego cukru
Wykonanie ciasta:
Do misy robota wbić całe jaja i ukręcić je z cukrem ok 10 min tak by ciasto napuszyć. Do tego delikatnym strumieniem wlewać olej. Ciągle ubijając dodawać po 1 kisielu, proszek do pieczenia i po 1 szklance stopniowo mąkę. Na końcu można dać szczyptę soli. Wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. na to nałożyć wydrążone z gniazd nasiennych i obrane ze skórki kawałki gruszek. calośc posypac kruszonką.
Kruszonka:
Masło utrzeć z mąką i cukrem. Schłodzić w lodówce a potem pokruszyć ciasto na wierzchu placka.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 minut. Po wystygnięciu placek posypać cukrem pudrem. Smacznego!



