Śledzie w słojach
Śledzie te mogą stać w lodówce do 2 tygodni. Z podanej ilości mamy 3 słoje litrowe. Są świetną zagrychą do wódeczki, nadają się na kolacje, a połączone z ziemniakami i sosem chrzanowym lub śmietaną mogą tworzyć danie obiadowe.
- Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych – płaty surowe
- do 3 cebul 3 łyżki oleju
- pół szklanki oleju do smażenia ryb
- 1 łyżeczka majeranku
- trochę cukru
- sok z 1 cytryny
- ok. 5 łyżek mąki do obtoczenia śledzi
Składniki na zalewę: - 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 6 liści laurowych
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
Wykonanie:
Składniki zalewy wlać, wsypać do garnka i zagotować.
Płaty śledzi umyć, oczyścić i wysuszyć na ręczniku papierowym. Skropić je sokiem z cytryny. Mąkę wsypać do woreczka foliowego i włożyć tam płaty śledzi. Potrząsając workiem obtoczyć w mące śledzie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć te płaty z każdej strony do zarumienienia. Na 2 patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na którym szklimy pokrojone w piórka cebule. Do nich dodajemy starty w rękach majeranek i szczyptę cukru. Wkładamy to na dno przygotowanych 3 słoi. Na tą cebulę pionowo wkładamy obsmażone płaty śledziowe. Całość zalewamy przegotowaną zalewą. Zakręcamy. Studzimy i zimne wkładamy do lodówki. Do jedzenia nadają się po 2 dniach.
Smacznego 🙂