Żur domowy (zakwas)

Żur

Żur domowy (zakwas) do żurku

 

Żur kiszę na 2 sposoby. Zarówno jeden, jak i drugi dobrze smakują w zupie żurku.

 

  • Składniki na 1 sposób:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 3 łyżki mąki razowej
  • ciepła przegotowana woda
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z chleba razowego

 

Wykonanie:

Do litrowego szklanego słoja wsypać mąki i zalać je wodą tak by były przykryte. Dobrze wymieszać, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skórkę chleba razowego. Otwór słoja owinąć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką. Całość odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3-4 dni. Gdy poczujemy kwaśny zapach wówczas zakwas jest gotowy.

 

  • Składniki na 2 sposób:
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 l wody
  • 20 dag drożdży

 

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z letnią wodą i mąką w szklanym słoju. Okręcić wierzch gazą i gumką recepturką. Zostawić w ciepłym miejscu na 2 dni.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx